Egy kedves mackó, akinek lekonyult a füle, a méz és "más finom falatok" miatt pedig kicsit kövér volt. De így is szerettük.

Következzék 6 érdekesség gyerekkorunk közismert bábfilmjéről, a Füles Mackóról!

1. Füles Mackónak Gyurkó Henrik adta a hangját és ő is énekelte a főcímdalt. Már kiskorától a bábok vonzották, de előbb rendes szakmát kellett tanulnia, így géplakatosként dolgozott Miskolcon. Rövid időn belül viszont a Lenin Kohászati Művek bábcsoportjának (ilyen is volt az ötvenes években…) a tagja lett. Innen vezetett az útja az Állami Bábszínházba (a legendás Kemény Henrik nagy tisztelője volt és számtalanszor játszotta Vitéz Lászlót). Gyurkó bársonyos hangját imádták a gyerekek, akik aztán felnőttként sem felejtették el. Egy alkalommal hivatali teendője akadt, amikor is az ablaknál ülő hölgy a hangját hallva megkérdezte tőle: nem maga a Füles Mackó? Ekkor már a sorban állók is csatlakoztak, így percekkel később el kellett énekelnie a főcímdalt. Gyurkó Henrik ma is velünk van, idén lesz 83 éves.

2. A Füles Mackót nem csak a lengyel gyerekek imádták, több mint 20 országban vetítették a bábfilmet. Japántól Finnországig számtalan helyen bemutatták. A mesét Lódzban álmodták meg (a híres Se-Ma-For stúdióban), itt emlékművet is állították a macinak, Lengyelország szerte pedig több általános iskola és óvoda viseli a Füles Mackó nevet. Itthon is nyomott hagyott a maci, Balatonlellén bölcsődét, Zalaszentivánon óvodát hívnak Füles Mackónak.

3. A mese másik főszereplőjét, Nyuszikát Havas Gertrúd szólaltatta meg. Ő ekkor már befutott bábszínészként dolgozott, a nagy sikerű Mazsola és Tádé című bábfilmben Mazsola "magyar hangja" volt. Havas Gertrúd tragikusan korán halt meg, 1982-ben a szintén bábművész férjével (a Manócskát megformáló Bölöni Kiss Istvánnal) együtt szénmonoxid mérgezés áldozatai lettek. Egy este lefeküdtek aludni, ám a színtelen, szagtalan halál miatt soha többé nem ébredtek fel.

4. 1987-ig összesen 104 rész készült a bábfilmből, ám ezzel sem érte utol a legkedveltebb lengyel importot, Lolka és Bolkát, amelyből összesen 150 epizódot készítettek.

5. Füles Mackó figuráját az író Czeslaw Janczarski találta ki. Azt mondják róla, módfelett elegáns és humoros ember volt, mellette pedig számtalan mesével - így a Füles Mackóval is - ajándékozta meg a gyerekeket. Csupán 60 éves volt, amikor egy általános iskolában tartott élménybeszámoló közben szívrohamot kapott és összeesett. Akkor megmentették az életét, de néhány nappal később egy varsói kórházban örökre lecsukta a szemét.

6. A mese 1975 és 1987 között készült Lengyelországban, nálunk 1976-ban mutatta be első alkalommal a Magyar Televízió. A főcím dala generációk fülében rögzült.

Ugye ismerős?

Füles Mackó mond most nektek szép meséket, gyerekek,
Lekonyuló két fülemnek köszönhetem nevemet,
Kedvencem a friss méz, s más finom falatok,
De azért szerettek, hogyha kövér is vagyok.
Brummabrumma brummabrumma brummabrumma brumbrumbrum...

 

Forrás: Újságmúzeum Facebook

Érdekességek


loading...
loading...