Divattörténelmi mérföldkő: a Vogue első albínó címlaplánya egy dél-afrikai modell.
 
Thando Hopa nemcsak egy inspiráló modell, hanem ügyvéd, író és aktivista is, aki arra használja a testét és gondolatait, hogy pozitív képet alakítson ki az emberek fejében az albinizmusról.
 
Néhány afrikai népcsoport úgy hiszi, hogy az albínóság egy átok eredménye, és akár még fertőző is lehet. Mások pedig abban a hitben élnek, hogy az albínók csodalények, akik jövendőmondó képességgel bírnak és a testrészeik talizmánokként szolgálnak a fekete mágia ellen. Érthető, hogy albínónak lenni nem könnyű, főleg Afrikában.
 
Thando Hopa azért küzd, hogy a mindenféle értelemben vett sokszínűség a divatiparban és a kozmetikai iparban is egyre jobban teret nyerjen.
 
2014-ben őt választott a Vichy a Capital Soleil napvédő termékek arcának, ami az albínók számára egy nagyon fontos kérdés, mert a bőrük extrán érzékeny a napsugárzásra.
 
 
Ő volt az első dél-afrikai fekete nő, aki szerepelhetett az ikonikus Pirelli-naptár 2018-as, Alice Csodaországban című kiadásában, illetve a dél-afrikai Marie Claire és Glamour magazinok címlapjait is meghódította. Nem csoda, hogy a BBC 2018-ban a világ 100 legbefolyásosabb és inspirálóbb nője közé választotta.
 
 
A mostani lépés azonban különösen meghatározó számára, személyes okokból is:
 
"Egyszer azt mondtam egy közeli barátomnak, hogy nagyon szeretnék albínő nővel találkozni a Vogue címlapján – akkor még nem gondoltam volna, hogy ez a lány én leszek."
 
 
A világon átlagosan minden húszezer emberből egy jön a világra veleszületett pigmenthiánnyal, ám Afrika egyes részein a zavaros vérrokonsági kapcsolatok miatt a jelenség jóval gyakoribb. Thando Hopa a fotóival azt próbálja elérni, hogy az albínók is fogadják el önmagukat, mert egy albínó is lehet gyönyörű.
 
 
Mi vagyunk azok, akikre vártunk. Meg vagyok hatva, mivel látom a fejlődést és egy progresszív történet és narratíva úttörője lehetek. Eljutottam arra a pontra a karrierembem, amikor a testem minden részletét értékelem és tudom, hogy bárhova is tartok, a lényem úgy, ahogy van, mindig is elég lesz. Köszönet, amiért engeditek, hogy tegyek egy lábjegyzetet a történelemben, portugál Vogue magazin.
 
– írta Facebook-posztjában Thando, aki a Vogue 2019-es áprilisi portugáliai, African Motherland címen futó kiadásának elején szerepel.
 
HA ÉRDEKESNEK TALÁLOD A CIKKET, OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL IS!

Érdekességek


loading...
loading...