Az április végi csúcsvirágzás előtt is érdemes kilátogatni Európa egyik legszebb botanikus kertjébe, a Vas megyei Kámban található Jeli Arborétumba.

 
A havasszépék, más néven rhododendronok vagy azáleák korai fajtái is virágzásnak indultak.
 
 
Találni egyéb szemet gyönyörködtető látnivalókat is, például egy pazar magnólia gyűjteményt, amelyért szintén megéri kimozdulni.
 
 
Ráadásul a magnóliák környékét teleültették különlegesebbnél különlegesebb nárciszokkal.
 
 
A igazi virágesőre azonban még hetekig várni kell, idén április végére teszik a tömeges ragyogást, amikor az arborétumban együtt nyílnak az illatos, lombhullató azáleák és a később nyíló, nagyvirágú, örökzöld rhododendronok.
 
A Vasi Hegyhát természetvédelmi gyöngyszemét a tavaszi virágzás tette európai hírűvé. A teljes park területén több mint 300 rododendron-változat él, április végétől májusig több ezer példány, szemkápráztató színeivel és bódító illatával gyönyörködteti a turistákat.
 
A Jeli Arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István 1922-ben kezdte építeni, írják honlapjukon. A népnyelv havasszépének, hangarózsának vagy babérrózsának is nevezi. Itt élő példányaik különféle (fehér, piros, kékes, izzó vörös és lila) színűek és nagyságúak: a pad magasságú bokortól az ember fölé hajló fákig terjednek változatosságukban.
 
 
Az arborétumban később különféle tájkörzeteket alakítottak ki, amelyek bemutatják Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán, növényzetét és erdőtársulásait is.
 
Címlapkép és fotók: Lakotárné Lőrincz Edit
 
HA ÉRDEKESNEK TALÁLOD A CIKKET, OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL IS!

Érdekességek


loading...
loading...