Védett madarainknak országszerte megjött a fészekrakó kedve.

 
A webkamera felvétele alapján lerakták az első tojást a fekete gólyák.
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park gemenci ártéri erdejének bekamerázott gólyafészkében immár harmadik hete javában zajlik az élet, a fekete gólyák jönnek-mennek, rendezgetik a fészküket.
 
Néhány napja egyértelművé vált, határozottan készülődtek valamire. Korábban megfigyelt gyakori párzásaiknak hajnalban szemmel látható eredménye született, meglett az első tojás a fészekben.
 
Közben a bő száz kilométerrel északabbra fekvő Kocséren is örömteli esemény szemtanúi lehettek az online közvetítés nézői: a fehér gólyák fészkében is megjelent az első tojás. A nagy testű tojó éppen ezekben a percekben ült rá a tojásra, kezdetét vette a kotlás.
 
"A gólyákra jellemző, hogy az első tojást "jegelik", vagyis a kotlást később, a 2., esetleg a 3. tojás lerakása után kezdik el, ezzel is csökkentve a fiókák kikelése közti időkülönbséget."
 
 
Remélhetőleg az elkövetkező napokban Magyarország más területeiről is újabb és újabb fészekrakásokról tudósítanak majd a kamerák.
 
A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint.
 
Korábban írtuk: Épségben megérkezett hazánkba Zoltán, a jeladós fekete gólya. A teljes történet ide kattintva olvasható.
 
HA ÉRDEKESNEK TALÁLOD A CIKKET, OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL IS!

Érdekességek


loading...
loading...